Атаките на Тръмп в социалните медии носят предупреждения за потенциални правни последици

...
Вашингтон — През четирите години на бившия президент Доналд Тръмп в
Коментари Харесай

Вашингтон — През четирите години на бившия президент Доналд Тръмп в Белия дом, той често използваше социалните медии, за да отправя остри атаки срещу своите критици и политически опоненти.< /p>

Но докато бившият президент и водещ кандидат за републиканската президентска номинация управлява четири различни наказателни дела, заведени срещу него, Тръмп сега може да понесе последствията за своите онлайн изобличения, ако те се сблъскат с договорените условия, които позволяват освобождаването му преди началото на процеса. Ограниченията в неговите две федерални дела, наложени от магистратски съдии и щатското дело в окръг Фултън, Джорджия, подписани от съдия там, предупреждават срещу сплашване на хора, участващи в делата, като съобвиняеми, свидетели, съдебни заседатели или служители на съда.

„Той си причинява вреда, като публикува тези съобщения“, каза Сара Крисоф, бивш федерален прокурор, която сега работи като защитник, пред CBS News. „Той не само рискува нарушения на тези съдебни разпореждания и глоби и дори затвор поради това, той рискува резултата от тези наказателни дела.“

обработване на чувствителни държавни документи, възстановени от неговия курорт в Южна Флорида, Мар- а-Лаго; и второто за предполагаеми опити за осуетяване на прехвърлянето на президентската власт след изборите през 2020 г., които се наблюдават от Chutkan във Вашингтон, окръг Колумбия. Тръмп се призна за невинен и в двата случая.

Междувременно Уилис прекара две години в разследване Тръмп за предполагаеми опити за отмяна на президентските избори през 2020 г. в Джорджия и заведе мащабно дело за рекет срещу бившия президент и 18 други миналата седмица. Тръмп е обвинен по 13 пункта и все още не е изправен пред съда.

Условията за предварително освобождаване на Тръмп във Вашингтон, окръг Колумбия, му забраняват да комуникира относно фактите по неговото федерално дело с всяко лице, за което е известно, че е свидетел, освен чрез неговите адвокати, и отчасти предупреждават, че това е престъпление за възпрепятстване на наказателно разследване или сплашване на „свидетел, жертва, съдебен заседател, информатор или служител на съда.“

Но след обвинението и повдигането на обвинение Тръмп се обърна към уебсайта си за социални медии Truth Социални да нарекат Chutkan „много предубеден и нечестен“, а Smith „побъркан“. Той също така продължи да критикува своя вицепрезидент Майк Пенс, който отхвърли призивите на бившия президент към него едностранно да отхвърли гласовете на щатските избори или да забави сертифицирането на резултатите от изборите през 2020 г.

„Никога не съм казвал на наскоро насърчен (не въз основа на неговите 2% анкети!) Пенс да ме постави над Конституцията, или че Майк е бил „твърде честен“, написа Тръмп на 5 август, позовавайки се на обвиненията, съдържащи се в документа за обвинение. „Той се заблуждава и сега иска да покаже, че е твърд човек.“

През април Пенс даде показания пред голямото жури, събрано като част от разследването на специалния прокурор Смит за събитията около изборите през 2020 г. и обвинителният акт разкри, че бившият вицепрезидент е водил съвременни бележки за разговорите си с Тръмп.

Поне една от публикациите на Тръмп от 4 август привлече вниманието на федералните прокурори от екипа на Смит. В подаване до Chutkan с искане за защитна заповед, уреждаща разкриването на открити материали, адвокатите на Министерството на правосъдието включиха изображение на съобщението „АКО ТРЪГНЕШ СЛЕД МЕН, АЗ ИДВАМ СЛЕД ТЕБ!“ публикувано от бившия президент в Truth Social.

В изслушване на 11 август Чуткан предупреди адвокатите на Тръмп, че има ограничения за това, което техният клиент може да каже, и им напомни за условията на освобождаването му, докато чака процеса.

„Вашият защитата на клиента трябва да се случи в тази съдебна зала, а не в интернет", каза тя. Повече „подстрекателни“ изявления по делото биха увеличили нейната спешност при внасянето на делото в съда, за да защити групата от бъдещи съдебни заседатели, каза съдията.

„Ще взема всички необходими мерки, за да защитя целостта на тези производства“, каза Чуткан.

Някои адвокати смятат, че ако Тръмп не беше бивш президент и кандидат за републиканската президентска номинация, той вече щеше да е изправен пред тежки последствия за своите онлайн коментари.

< p>„Ако беше Доналд Смит, щеше да е в затвора точно сега“, каза Джийн Роси, бивш федерален прокурор. „Аргументът, че се отнасяме към него несправедливо, е глупост.“

Последиците, които Тръмп може да понесе за своите онлайн коментари, включват глоби, констатация за неуважение или отмяна на гаранцията му, ако се установи, че нарушава условията си за освобождаване, Роси казах. Съдията може също така да наложи заповед за запушване, която ограничава бившия президент да говори за своя случай публично, ако продължава да нарушава правилата, уреждащи освобождаването му.

Съдиите „имат широко право на преценка при издаването на заповеди, които защитават целостта на съдебния процес, за да защитим това, което се случва в съдебната зала, когато това жури е съставено и се представят доказателства“, каза Роси. „Тези приоритети далеч надхвърлят ефекта de minimis върху правата му по Първата поправка.“

Докато Тръмп може публично да декларира невинността си и да заклейми обвиненията срещу него като „глупости“, той не може да „бие свидетел, който е е включен в списъка. Той няма право да отиде на митинг и да чете протоколи от голямото жури. Той няма това право, точка", каза Роси.

Все пак адвокатите на Тръмп са изправени пред тежка задача в овладяването на коментарите си в социалните медии, каза Крисоф, тъй като има „дълга история на хора, които се опитват да го успокоят, и той не може да бъде успокоен.“

Наистина, адвокатите на бившия президент изглежда признават трудностите при ограничаване на публичните критики на техния клиент към наказателното преследване и замесените.

„При президента Тръмп, поради кампанията и бих казал, поради неговата личност, е невъзможно той да не говори открито за "Така че това наистина представлява уникални обстоятелства", каза Джон Лауро, който представлява Тръмп във федералното дело, свързано с изборите през 2020 г., в епизод на подкаста "За защитата с Дейвид Оскар Маркъс", публикуван на 6 август.

Лауро не върна искане за коментар. Един източник от юридическия екип на Тръмп каза през юни, че са загрижени дори за основните ограничения на защитната заповед, защото „се притеснявахме, че ако на Тръмп не му бъде позволено да говори за доказателствата, той така или иначе ще го направи.“

Засилване на опасенията относно въздействието на реториката на Тръмп върху социалните медии е арестът на жена от Тексас, която остави заплашително гласово съобщение на Чуткан на 5 август, в което отчасти се казва: „Вие сте в полезрението ни. Искаме да ви убием ,“ според наказателна жалба.

Жената, наречена Чуткан, която е чернокожа, расова обида и предупреди: „Ако Тръмп не бъде избран през 2024 г., ние идваме да ви убием, така че стъпчете леко с**а", според документацията.

"Не е спекулация за съдия Чуткан да заключи, че язвителни социални публикации на президента на Съединените щати могат да раздразнят неговите поддръжници, които са пили Kool-Aid и мисля, че всичко е лов на вещици и има дълбока държава. Тя вече има доказателства, че това може да доведе до смъртни заплахи срещу мен, съдия Чуткан", каза Роси. „Така че той трябва да бъде много внимателен, за да няма изслушване, за да покаже причина защо тя трябва или да отмени облигацията му, да ограничи сериозно облигацията му, или да го държи в неуважение и да наложи още по-строги отговорности на адвокатите му.“< /p>

Въпреки че ограниченията, наложени във федералното му дело във Вашингтон, като цяло забраняват сплашването на свидетели, жертви или служители на съда, условията, договорени от адвокатите на Тръмп и Уилис в окръг Фултън, конкретно споменават публикации в социалните медии. Като част от заповедта за гаранция за съгласие, договорена по-рано тази седмица, на бившия президент е забранено да сплашва или да отправя „преки или непреки“ заплахи срещу който и да е от неговите 18 съобвиняеми, свидетели или предполагаеми жертви, включително чрез публикации в социални медии или споделяне на чуждо съдържание онлайн.

Преди голямото жури да върне обвинителния акт от 41 точки на 14 август, бившият президент се прицели в Джеф Дънкан, бивш вице-губернатор на Джорджия, и каза, че „не трябва“ да свидетелства преди панелът.

„Едва го познавам, но той беше, още от началото на този лов на вещици, неприятно бедствие за онези, които проучват изборната измама, която се случи в Джорджия“, написа Тръмп, наричайки Дънкан „загубеняк“.

Той нарече Уилис „измамник, некомпетентен и силно пристрастен“ в публикация на Truth Social в понеделник и „радикален ляв, долнопробен окръжен прокурор“ в съобщение в платформата в четвъртък, преди да се предаде на властите в окръг Фултън и беше повдигнат 13 обвинения по делото за изборите.

Стивън Садоу, адвокатът на Тръмп по делото за окръг Фултън, отказа да коментира, когато беше попитан дали е загрижен за публичните изявления на Тръмп или публикациите в социалните медии може да доведе до съдебни последици, казвайки на CBS News в имейл, че „работата ми ще бъде свършена в съда.“

Крисоф, адвокатът на защитата, отбеляза, че всички онлайн изявления на Тръмп могат да бъдат използвани срещу него и евентуално да навредят неговия случай.

„Той се опитва да върви по границата между оспорването на свидетелите и оспорването на делото срещу него, оспорването на прокурорите, но не се опитва външно да повлияе на техните действия“, каза тя. „Но някои от публикациите, които вече са засегнати, със сигурност могат да бъдат изведени като заплахи или свидетели на сплашване или опити за възпрепятстване. С течение на времето, ако има модел на това, изводът става още по-силен.“

Има риск да бъдат повдигнати нови обвинения за възпрепятстване, свързани със скорошното му поведение, каза Крисоф.

„Вашите права по Първата поправка не са неограничени. Не можете да извършите престъпление с вашите думи или насърчаване други да извършат престъпление. Има много неща, които не можете да казвате публично", каза тя. „Става по-мътно, когато сте в разгара на избори, но мисля, че може да имаме урок по граждански права за това кои са външните граници на допустимото говорене тук, защото мисля, че той наистина прекрачва границите.“

Греъм Кейтс допринесе за тази статия.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР